In 4 stappen naar een beter conflict


Om teams effectief te laten zijn, moéten ze conflicten hebben. Geen destructieve conflicten. Niet waar mensen schreeuwen of passief-agressief zijn of waar opgekropte frustraties uitmonden in een soort breuk. Teams hebben gezonde conflicten nodig – het soort dat ruimte biedt voor meningsverschillen, verschillende gezichtspunten en een pad voorwaarts dat de relaties in een team verdiept.

Om dit soort conflicten aan te wakkeren, heb je een plan nodig.

Hier zijn 4 stappen die je in jouw plan kunt opnemen om een gezond conflict te cultiveren:

  1. Begin bij je eigen ervaringen met conflicten. Hoe zou je die definiëren? Wat waren je vroegste herinneringen aan een conflict? Welke voorbeelden heb je gehad van conflicten toen je opgroeide?
  2. Ga aan de slag met het vertellen en verzamelen van verhalen. Deel en verzamel ervaringen met conflicten om meer empathie voor en van jouw teamgenoten te ontwikkelen.
  3. Creëer een gedeelde visie van hoe zo’n conflict eruit kan zien voor jouw team.
  4. Oefen met het hebben van conflicten. Kies enkele scenario’s om te oefenen en jullie gedeelde visie te testen. Denk en bespreek na over hoe het conflict voelde voor de individuele teamgenoten.

Deze reeks stappen is geen wondermiddel. Ongezonde werkculturen leiden tot de meer destructieve soorten conflicten. Maar als uw team de structuren heeft gecreëerd om een functionerend team te zijn en als uw team zich inzet voor het creëren van een rechtvaardige, veerkrachtige werkcultuur die gericht is op systeemtransformatie, dan is een gezond conflict misschien precies wat jij nodig hebt!

Is dit niet genoeg en heb je extra hulp nodig op de werkvloer op het gebied van team coaching? Dan kan Vonkers je helpen!

Scroll naar boven