Een gezonde werkcultuur creëren. Hoe doe je dat?


 

Wat maakt een bedrijf tot een geweldige plek om te werken? Zijn het de extraatjes? De locatie? Misschien het salaris?

Uiteindelijk is het creëren van een gezonde werkcultuur de sleutel tot het creëren én in stand houden van een goed presterende organisatie. Bedrijven die succes op de lange termijn vooropstellen, moeten laten zien dat ze om hun werknemers geven – of hun collega’s nu op locatie, op afstand of parttime werken. Maar het is moeilijk om een gezonde werkcultuur te definiëren, laat staan om die in de praktijk te brengen. We gaan toch een poging doen en geven je 6 do’s voor een gezonde werkcultuur.

Geef jouw medewerkers een stem
Feedback is een van de meest waardevolle geschenken die je van je medewerkers kunt krijgen. Door werknemers de mogelijkheid te bieden hun gevoelens en ideeën te uiten, kun je manieren bedenken waarop jij hen kunt helpen uitblinken. Wat indirect natuurlijk weer gunstig is voor de organisatie!

Toon elke dag jouw waardering
Denk eens terug aan de laatste keer dat je een spontaan compliment van je leidinggevende kreeg. Het gaf je waarschijnlijk een golf van zelfvertrouwen, waardoor je humeur meteen een enorme boost kreeg. Misschien gaf het je zelfs de energie die je nodig had om een ​​groot project af te ronden. Regelmatige, zinvolle erkenning kan de betrokkenheid, het behoud én de tevredenheid van werknemers drastisch verbeteren. Het is dan ook niet verrassend dat erkenning een essentieel onderdeel is van een gezonde werkcultuur.

Creëer een aantrekkelijke werkomgeving
Wist je dat een aantrekkelijke kantoorinrichting medewerkers tot wel 33% gelukkiger kan maken? De werkruimte van een werknemer kan hem of haar gemotiveerd houden, hun welzijn verbeteren en gezonde gewoonten bevorderen. Investeer dus in het aantrekkelijker maken van je kantoor en je werknemers zullen er gráág tijd doorbrengen.

Niet woorden maar daden
Geen enkele werknemer wil werken bij een organisatie zonder overtuigende kernwaarden, of een organisatie die niet doen wat ze zeggen. Het ontwikkelen van en leven volgens betekenisvolle kernwaarden drijft een geweldige organisatiecultuur én uiteindelijk winst.

Creëer een omgeving van veiligheid en vertrouwen
Een omgeving van veiligheid is een omgeving waarin werknemers zich op hun gemak voelen om zichzelf te zijn. Ze weten dat ze zich vrij kunnen uiten zonder angst voor schaamte of vergelding. Als werknemers er zeker van zijn dat hun ideeën niet zomaar worden afgewezen of bespot, is de kans veel groter dat zij deelnemen aan zinvolle gesprekken, hun mening uiten én betrokken blijven.

Geef je medewerkers wat ze nodig hebben om te slagen
Hoe capabel je medewerkers ook zijn, ook zij hebben ondersteuning nodig om het beste uit zichzelf te halen. Empowerment van werknemers kan vele vormen aannemen: van extra leren en ontwikkelen, tot meer flexibiliteit in werkuren, tot autonomie over nieuwe projecten. Dit vereist dat managers én HR samenwerken om werknemers alles te bieden wat nodig is om succes op te bouwen.

Kortom: in een gezonde werkcultuur voelen werknemers zich gehoord, worden ze erkend voor hun bijdragen en begrijpen ze hoe hun werk deel uitmaakt van iets groters. Dit leidt tot meer innovatie, meer vertrouwen én een beter bedrijfsresultaat.

Ben jij een manager, teamleider of directeur en denk jij na het lezen van dit artikel: hier wil ik meer mee, maar hoe? Neem dan contact met ons op. Vonkers is gespecialiseerd in het transformeren van werkculturen.

Scroll naar boven