Duurzame inzetbaarheid: wat kun je doen als manager?
Lees wat jij kunt doen
Duurzame inzetbaarheid, oftewel: tot op latere leeftijd gezond aan het werk zijn en blijven. Een hot item, want we leven gemiddeld langer én de pensioenleeftijd schuift steeds verder op. Het is dus belangrijk om ook op latere leeftijd gezond en met plezier aan het werk te blijven en daar als leidinggevende op te sturen. Maar hoe kun je hier een goede bijdrage aan leveren? Dit is in de praktijk niet altijd even makkelijk, maar we helpen je graag een handje!
Oprechte en open communicatie
Wat kun je doen om jouw medewerkers gezond door te laten doorwerken? Zorg in de eerste plaats voor een organisatie met mensen die plezier hebben in hun werk. Creëer een cultuur waarin gezondheid en werkgeluk belangrijke pijlers zijn in het beleid, om zo het welzijn van medewerkers te garanderen – nu én in de toekomst. De basis hiervoor ligt in oprechte en open communicatie. Ga in gesprek. Bijvoorbeeld met een inzetbaarheidsgesprek.
Het inzetbaarheidsgesprek
Een inzetbaarheidsgesprek gaat over kansen, uitdagingen, eisen in het werk en behoeftes van de medewerkers in jouw organisatie. Een gesprek over een optimale inzetbaarheid kan over van alles gaan en kan niet vaak genoeg gevoerd worden. Door open het gesprek in te gaan, wordt het net zo normaal als even vragen hoe het weekend is geweest. Als de druk er af is, is er ruimte om te komen tot een goede uitwisseling van ideeën en mogelijkheden.
5 verschillende categorieën
De onderwerpen die aan bod komen in een inzetbaarheidsgesprek zijn grofweg te verdelen in de volgende 5 categorieën:
- Werk je met plezier?
- Zijn je kennis en vaardigheden up-to-date?
- Voel je je gezond en energiek?
- Hoe staat het met je werk-privé balans?
- Hoe zie je jezelf in je werk over 3 à 5 jaar?
Goed voorbereid is het halve werk
Wil jij aan de slag met inzetbaarheidsgesprekken? Download dan onze vragenlijst met concrete voorbeeldvragen die het juiste gesprek op gang helpen en laat ons weten wat je ervan vond!