5 eenvoudige tips voor meer verbinding in jouw team of organisatie


Neurowetenschappelijke experimenten tonen aan dat wanneer mensen sociale banden op hun werk opbouwen, hun prestaties sterk verbeteren. Medewerkers met een hoog vertrouwensniveau op de werkvloer hebben meer betekenisvolle relaties en voelen zich zowel veilig als loyaal aan hun team en organisatie.

Zonder deze verbinding verdwijnen open gesprekken waarin medewerkers problemen onderling kunnen bespreken en knelpunten kunnen oplossen. Het vertraagt de voortgang en maakt het werk van leiders vele malen frustrerender én belastender.

Maar verbinding is meer dan op vrijdagmiddag samen een borrel drinken, roddelen over je teamgenoten of kletsen over de actualiteiten. Hier zijn onze 5 tips voor leiders om de verbinding in hun team en in de hele organisatie te verbeteren!

1. Regelmatige productieve vergaderingen
Persoonlijke meetings zijn een voor de hand liggende methode om het onderlinge vertrouwen op te bouwen. Hoewel dit niet altijd mogelijk is voor virtuele teams of teams die zich in verschillende regio’s bevinden, kan het hebben van dagelijkse of wekelijkse (video)vergaderingen obstakels wegnemen, medewerkers helpen duidelijkheid te creëren en zich te concentreren op de juiste prioriteiten.

2. Communiceer!
Communicatie draait om het verminderen van onduidelijkheid en onzekerheid. Wanneer werknemers het gevoel hebben dat de communicatie dubbelzinnig is of ze niet begrijpen wat er van hen wordt verwacht, vervallen ze in angst en weinig vertrouwen. Als leider is het van groot belang dat je onzekerheid vermindert door medewerkers te laten weten waar het bedrijf naartoe gaat en waarom. Zorg ervoor dat werknemers goed geïnformeerd zijn over de doelen, strategieën en tactieken van het bedrijf. Deel zoveel mogelijk informatie om mensen te helpen presteren en vermijd daarbij irrelevante of vertrouwelijke informatie.

3. Een echte manager is zichtbaar
Slimme managers of leiders zijn meesters in het rondlopen in hun organisatie of afdeling door hun medewerkers vragen te stellen om meer te weten te komen over wat werkt en wat niet. Het voordeel hiervan is, is dat als medewerkers verwachten dat je elk moment langskomt en vragen stelt, ze steevast voorbereid zullen zijn. Hierdoor kunnen medewerkers hun eigen werk óók beter beoordelen – een krachtig hulpmiddel voor constante verbetering. Door je zichtbaarheid als leider te vergroten, is de kans daarbij groter dat medewerkers je meer gaan vertrouwen.

4. Delegeer werkzaamheden
Een van de belangrijkste eigenschappen van een succesvolle leider is dat hij zich op zijn gemak voelt bij het delegeren van werk. Je bent zo niet alleen effectiever omdat je meer werk gedaan krijgt, maar het geeft je medewerkers ook een groot gevoel van vertrouwen.

5. Socialize!
Vier het bereiken van mijlpalen en het behalen van doelen. Geniet van het samenzijn zonder te werken. Als de enige communicatie die teamleden met elkaar hebben taak gerelateerd is, vermindert dit het onderlinge vermogen om veerkrachtig te zijn tijdens conflicten. Geef teams daarom de tijd om te socializen en te praten over dingen die niet werk gerelateerd zijn. Sponsor zo nu en dan lunches, diners, activiteiten en afterwork borrels!

Is dit niet genoeg en heb je extra hulp nodig op de werkvloer op het gebied van leiderschap? Dan kan Vonkers je helpen!

Scroll naar boven