Het Deense geheim voor werkgeluk

Je hebt ongetwijfeld weleens gehoord dat Denemarken een van de gelukkigste landen ter wereld is, maar daar blijft het niet bij. De Denen zijn immers niet alleen gelukkig in het leven, ze zijn ook de gelukkigste werknemers. Sterker nog! De Denen zijn zo gelukkig op hun werk, dat ze er zelfs een woord voor hebben bedacht: arbejdsglæde. Waar Arbejde ‘werk’ betekent, staat glæde voor ‘geluk’. Oftewel: geluk op het werk.

Voor de meeste Denen is een baan immers niet enkel een manier om rond te komen. Zij werken met het grootste plezier. En geef ze eens ongelijk. Niemand zou een ongelukkige werksfeer moeten accepteren. En weet je waarom? Ten eerste brengen we meer van onze wakkere uren op het werk door dan waar dan ook. We spenderen meer tijd met werken, dan alle uren met ons gezin, vrienden én familie samen. Ten tweede: gelukkig zijn maakt je een beter mens. Gelukkige mensen zijn genereuzer, behulpzamer, minder bevooroordeeld en stellen zich meer open naar anderen. En dan is er nog zoiets als succes. Waar velen in de waan zijn dat je door keihard te werken succesvol en dus gelukkig wordt, is het tegenovergestelde waar. Studies tonen aan dat gelukkige mensen productiever, creatiever en veerkrachtiger zijn en uiteindelijk succesvoller zijn in hun werk én in het leven.

Anno 2021 is het gelukkig aan de orde van de dag voor bedrijven, managers en werknemers om het geluk op het werk voorop te zetten. En als Vonkers dragen wij daar dagelijks aan bij. De overtuiging dat we samen met medewerkers waardevolle organisaties kunnen creëren staat bij ons immers steevast voorop. En hoewel dit streven vaak niet in een dag bereikt is, kun jij een drietal kleine dingen doen om vandaag al wat meer werkgeluk te creëren. Voor jou én je collega’s.

Complimenteer anderen
Het goede werk van anderen prijzen is een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om ze gelukkig te maken. Helaas gebeurt dit veel te weinig. Een compliment is tenslotte zo gemaakt, maar geeft beide personen een instant goed gevoel!

Begroet iemand écht
Op te veel werkplekken hebben mensen de gewoonte aangenomen om hun collega’s geen gedag te zeggen. Doe dit juist wel. Vergeet daarbij geen oogcontact te maken en gebruik de naam de persoon in kwestie, dit maakt alles zoveel persoonlijker.

Neem even de tijd
Zorg ervoor dat je elke werkdag vijf minuutjes voor jezelf neemt. Geen telefoon, geen vragen en geen vergaderingen – vijf volle minuten om jezelf een heel eenvoudige vraag te stellen: hoe gaat het met mij vandaag?

Tenslotte: geniet van je (werk)dag!

Scroll naar boven