Ontspannen met 4 inspirerende boeken


Tijdens onze tweede online editie van Vrienden van Vonkers kwam het al meerdere keren ter sprake: in dit corona tijdperk lijkt er meer dan ooit tijd om ‘stil’ te staan. Van een fijne boswandeling tot een vergeten hobby – waar alles eerder zo sociaal mogelijk moest, lijkt er eindelijk meer tijd voor persoonlijke aandacht. Even alleen zijn. Zou dat dan één van de voordelen van deze bizarre pandemie zijn die ons allen al anderhalf jaar lang in z’n greep houdt? Misschien wel.

Noem het toevallig, maar ook boeken lijken volop in te spelen op deze nieuwe behoefte. Je hoofd leegmaken, om daarna weer met hernieuwde energie – online – aan de slag te kunnen. En met zoveel dagelijkse schermtijd is het natuurlijk ook wel de perfecte afwisseling. Dus, ben je mentaal moe na een dag Teamen en Zoomen? Ga dan offline en lees één van onderstaande inspirerende boeken. Bij voorkeur op een prachtige plek in de natuur. Gegarandeerd dat je als herboren terugkeert op jouw inmiddels vertrouwde thuiskantoor.

De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
Haemin Sunim
De Koreaanse boeddhistische monnik Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie. Haemin Sunim laat het belang zien van sterke relaties met anderen en benadrukt dat je vergevingsgezind en mild moet zijn tegenover jezelf. De prachtige, kleurrijke illustraties fungeren als kalmerende visuele pauzes die ons aansporen rustig aan te doen. Want als jij rustig bent, zal de wereld ook rustig worden.

De jongen, de mol, de vos en het paard
Charlie Mackesy
‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. De Nederlandse editie van ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ is prachtig vertaald door Arthur Japin, waardoor de teksten nog dichterbij komen. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert.

Master your mindset
Michael Pilarczyk
Master Your Mindset gaat over persoonlijke en spirituele groei, maar ook over zakelijk succes. Die combinatie maakt dit boek uniek. Michael Pilarczyk schreef op basis van zijn eigen ervaringen een persoonlijk verhaal over bewustzijn, zingeving en inzicht. Het boek gaat over het begrijpen van je eigen denkwijze (mindset) en hoe je die effectief kunt veranderen om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Hoe ziet jouw mooiste leven eruit. Heb je daar wel eens over nagedacht? Wat wil je écht? Ontdek je mogelijkheden, haal het beste uit jezelf en maak je dromen waar. Waarom doe je soms niet wat je wél zou willen doen? Het zijn belemmerende gedachten die je tegenhouden te doen wat je werkelijk wilt. Michael legt uit hoe je die gedachtepatronen kunt doorbreken door je mindset opnieuw te programmeren.

Ja-maar wat als alles lukt?
Berthold Gunster
Ja-maar als levenshouding is op zijn zachtst gezegd niet erg vruchtbaar. Het maakt ons voorzichtig, sceptisch en argwanend. Nadenken over het leven is tenslotte iets anders dan er aan deelnemen. Als we niet oppassen, wikken en wegen we net zolang tot we buitenstaander zijn geworden van ons eigen leven. Gelukkig is er hoop. Er is namelijk ook een andere levenshouding: ja-en. In de wereld van ja-en zijn er geen grenzen. Alles is mogelijk. Het is de positie van creatieve ondernemers, inspirerende leiders en energieke levensgenieters. Ze benaderen het leven als een spel. ‘Wat ze doen’ lijkt moeiteloos samen te vallen met ‘wie ze zijn’. Doel van dit boek is ja-maar-gedrag te veranderen in ja-en-gedrag. Aan de hand van tien regels legt Berthold Gunster uit hoe je die overgang kunt maken. ‘Ja, maar’ zal nooit meer zo klinken als vroeger.

 

Scroll naar boven