4 redenen waarom werkgeluk de productiviteit verhoogt

Het hebben van gelukkige medewerkers is ontzettend belangrijk voor de prestaties van een organisatie. Gelukkige medewerkers werken harder, werken beter samen en zijn over het algemeen vele malen productiever dan hun ongelukkige collega’s. Maar waarom verhoogt dat geluk de productiviteit? Waarom leidt werkplezier doorgaans tot meer betrokkenheid? Wij noemen in dit blog de vier voornaamste redenen!

Gelukkige medewerkers voelen zich meer betrokken  
Geluk verhoogt de productiviteit omdat het leidt tot meer betrokkenheid. Betrokken werknemers letten meer op de behoeften van klanten en zijn alerter op de processen en systemen binnen een bedrijf. Al deze factoren samen zorgen ervoor dat een organisatie beter functioneert, wat vervolgens leidt tot het uiteindelijke doel: meer winst.  

Gelukkige medewerkers zijn loyaler 
Gelukkige medewerkers zijn veerkrachtiger en zullen eerder voor de lange termijn bij hun werkgever blijven. Een lager verloop betekent ook dat er minder tijd en geld besteedt hoeft te worden aan het opnieuw aannemen en opleiden van nieuwe medewerkers – een enorm tijdrovende klus.  

Gelukkige medewerkers zijn gezonder
Werkgerelateerde psychische klachten (zoals een burn-out) hebben niet alleen een negatief effect op de gezondheid van een individuele werknemer, maar zijn ook funest voor de algehele gezondheid van een bedrijf of afdeling. Dus terwijl overspannen of gestreste werknemers een organisatie leegzuigen, zijn gelukkige medewerkers gezonder en houden ze op hun beurt een bedrijf in topconditie.

Geluk werkt verrassend aanstekelijk 
Wist je dat geluk aanstekelijk werkt? Meer gelukkige werknemers betekent immers meer gelukkige bazen en vice versa. Medewerkers die plezier in hun werk vinden, worden als vanzelfsprekend rolmodellen voor hun collega’s en moedigen anderen aan om ook plezier te hebben in hun werk. Managers die plezier uitstralen, moedigen de medewerkers onder hen zodoende aan om meer van hun werk te genieten en zijn minder geneigd om stereotiep autoritair te zijn.

Ook een flinke dosis geluk op de werkvloer? Vonkers helpt je graag met het verbeteren van jouw bedrijfscultuur. Neem contact met ons op!

Scroll naar boven