Vonkers op de werkvloer bij Gemeente Amsterdam

Regelmatig krijgen we de vraag: ‘maar, wat doen jullie Vonkers nou eigenlijk?’ en dat snappen we. Om ieder een kijkje in het werkleven van de Vonkers te geven, zal één van de Vonkers zo nu en dan zijn opdrachtgever aan de tand voelen over zijn of haar ervaringen met Vonkers op de werkvloer. Dit keer spreken Jan BeekerManon Diepenmaat en Esmeralda Kuijs – alle drie leden van Coöperatie Vonkers – hun opdrachtgever Maarten van Heugten bij de Gemeente Amsterdam.  

Maarten, welkom! We vallen gelijk met de deur in huis: wat typeert onze werkwijze ten opzichte van collega-probleemoplossers? 

Maarten“Eerlijk? Op het moment dat we externen in huis halen, ‘ben ik vaak enthousiast over de daadkracht en productie die zij met zich meebrengen – dat compliment kan ik jullie ook absoluut geven. Jullie Vonkers opereren vanuit een visie, maar zijn ook zeker pragmatisch. Op een frisse, vrolijke en toegankelijke manier gaan jullie elke dag aan de slag. Het woord dat daarbij nog in me opkomt is ‘no-nonsense’, wat dan weer heel goed bij mijn eigen karakter past.”    

We werken nu ongeveer een jaar intensief samen. Wat hebben we bereikt in jouw ogen? 

Maarten“Dan begin ik met het zachte resultaat. Want waar er eerst toch enigszins met argusogen naar de ideeën over continu leren en verbeteren werd gekeken, zie je nu dat mensen in de rij staan om met programma mee te doen. Er is volop energie en enthousiasme – dat gaat zelfs verder dan waar ik dacht dat we nu zouden staan, zowel in het MT als op de werkvloer. En dan zijn er natuurlijk ook nog harde resultaten! Wat dat betreft zijn we nu in staat om aan de hand van dashboards en harde cijfers te sturen, die basis ligt er en dat is in mijn ogen een fantastisch resultaat. Ook zijn er praktische vebeteringen gerealiseerd op de werkvloer bij teams die met CLV aan de slag zijn. Dat zijn vaak ogenschijnlijk kleine maar voor medewerkers heel waardevolle stappen om het werk leuker te maken en meer grip te krijgen op wat het team te doen staat.”  

Fijn om te horen! Wat zie jij echter als grootste uitdaging om de volgende stap(pen) te zetten? 

Maarten“Aan de ene kant is dat toch de balans zoeken tussen de belangrijke aansluiting bij teambehoeften en de behoefte van individuele managers en dat wat  je graag uniform geïmplementeerd wíl hebben. Daarnaast zit een grote uitdaging in het bij elkaar houden van de verschillende stadsdelen die Amsterdam telt. De sturing met betrekking tot alle betrokkenen en hun verschillende visies moet natuurlijk niet te veel uiteen gaan lopen.” 

En als je je fantasie de vrije loop laat, waar droom je dan van op deze werkvloer? 

Maarten“Dan zie ik voor me dat er verschillende teams actief en betrokken met elkaar samenwerken om na te denken over ‘hoe doen we het’ en ‘hoe kan het beter’. En nog belangrijker: dat wanneer ze denken dat het beter kan, ze ook weten hoe ze dat als collectief moeten aanpakken. Daarbij staat het belang van de stad Amsterdam natuurlijk altijd voorop. De focus gaat – logischerwijs – momenteel naar de teamprestaties, maar wat we uiteindelijk willen is het als VTH domein voor de stad nog beter doen.”

Zou je jouw samenwerking met ons als Vonkers aanbevelen? 

Maarten: “Uiteraard! Ik zou tegen iedereen zeggen dat ze met jullie professionals in huis halen die weten waarover ze praten, die verstand van zaken hebben en die met een pragmatische, analytische en energieke werkwijze duurzaam resultaat neer kunnen zetten. Maarre, waarom vraag je dat Jan?” 

Jan: “Omdat wij met Vonkers een merk proberen neer te zetten. Wij geloven heilig dat als een mens zich goed voelt op de werkvloer, je daarmee een fijne en veilige basis creëert om te kunnen ontwikkelen en groeien. Dat jij ons nu vertelt dat er werknemers naar jou toekomen die uit enthousiasme aan willen haken bij dit project, dat is fantastisch om te horen. Dat betekent dat we een ‘vonkje’ hebben kunnen overbrengen. Manon en Esmeralda, kunnen jullie daar nog iets aan toevoegen? 

Esmeralda: “Om in metaforen te spreken. Wij proberen een vonkje ergens in de organisatie te laten ontbranden, waarna er een vuurtje ontstaat. Uiteindelijk moet dat vuur natuurlijk blijven branden en daar komen de werknemers, teammanagers en anderen om de hoek kijken. Wij hopen zoveel mogelijk mee te geven waardoor zij in staat zullen zijn om het vuurtje brandend te houden – of nee, wat zeg ik: te laten vonken als nooit tevoren!”  

Interesse?

Herken jij elementen uit het verhaal? Heb je ook een transformatie vraagstuk in jouw organisatie, waarbij je hard en zacht in balans wil veranderen. We hebben in de afgelopen jaren al vele vuurtjes aangewakkerd en doen dat ook graag bij jouw

Neem contact met ons op via info@vonkers.nl of bel 06 53 29 69 01. We verkennen graag de mogelijkheden! 

 
What do you want to do ?
New mail
Scroll naar boven