VONKER AAN HET WOORD: KEES VERSCHOOR
De zomer is in full swing! En omdat er niets gaat boven fijn leesvoer in de zomermaanden, geven we dit keer Vonker Kees Verschoor het woord. En dat is zeker niet voor niets. Kees heeft als Vonker naast een ondernemende carrière namelijk het boek Mutual Sustainability geschreven. En heb jij nou zin om deze zomer eens meer te leren over het creëren van blijvend duurzaam én succesvolle organisaties, dan kunnen we je dit exemplaar van harte aanraden. Maar nu eerst – Kees aan het woord!
Even voorstellen! Wie is Kees en welke drie woorden kenmerken jou?
“Energie krijg ik volop door organisaties te helpen om duurzaam succesvol te zijn door een outside-in werkwijze te hanteren en op zoek te gaan naar kansen om te ontwikkelen. In de rol van interimmanager, adviseur, trainer en coach richt ik me op het netwerk van stakeholders en hoe je werkrelaties kunt aangaan én verbeteren – steevast in het hier en nu en met een open blik gericht op zowel de missie als de strategische doelen. De drie woorden die mij het beste omschrijven? Ik ben een ondernemende pragmatische idealist!”
Hoe en wanneer ben je bij Coöperatie Vonkers terecht gekomen?
“Hoe kan het ook anders – via mijn warme netwerk. Vonker Hero Prins, die ik al heel lang ken, introduceerde mij aan het einde van 2018.”
Hoe zorg jij zelf voor meer (werk)geluk in jouw leven?
“Door bewust zorg te dragen aan de balans in de privé- én werkrelaties die ik heb. Ik vraag mezelf continue af: wat kan ik delen met de ander en is dat in balans met het geven, krijgen én de voorwaarden in deze relatie?”
Wat is de meest waardevolle tip die je ooit kreeg en wie gaf jou die?
“Mijn goede vriend Paul Mbikayi uit Congo, die inmiddels al heel lang in Nederland woont, zei ooit: “samen zorgen we voor en zijn we ‘ons dorp’.” Paul en ik herkennen en vinden elkaar in de Ubuntu – een filosofie uit Afrika, waar ik tevens een deel van mijn leven heb doorgebracht. Vrij vertaald betekent het ‘ik ben omdat we zijn’ of ‘we zijn mensen omdat we de mens in anderen zien’.”
Je hebt het (e-)boek Mutual Sustainability geschreven. Waar kwam die drijfveer vandaan?
“Al sinds mijn eerste stage aan het einde van de jaren tachtig (oef, dat is lang geleden!) verbaasde het me dat ik het effect van veranderingen, verbeteringen en processen vaak moest omrekenen naar guldens of dollars. Wat kost het implementeren van een mooi milieumanagementsysteem bijvoorbeeld? Nou, dat mag toch wat kosten dacht ik dan. Tenminste, als je het milieu en de samenleving serieus neemt en wilt bouwen aan een duurzame toekomst voor je organisatie én het netwerk waarin deze opereert. Die investering verdien je toch altijd terug? Blije medewerkers en, mede daardoor, tevreden klanten. Toen ik in de jaren negentig in de Andes in Bolivia faciliteerde in een onderhandeling tussen verschillende partijen rondom het opruimen van een olieramp op duizenden meters hoogte was het een lokale indiaan die mij het antwoord gaf. Hij zei “wat wij van moeder aarde nemen, geven we ook terug”. Ik bedacht me met die uitspraak dat het veel beter is om te sturen op relaties dan enkel op geld. En dat je alleen duurzaam succesvol kunt zijn als je goede wederzijds profijtelijke relaties onderhoudt met al je stakeholders. Jaren later heb ik met een oud-collega vervolgens het boek ‘Mutual Sustainability’ geschreven – niet voor niets met als subtitel ‘Sturen op relaties’.”
Wat is het mooiste compliment dat een lezer je ooit gaf?
“Van het boek zijn ruim tweeduizend exemplaren verkocht. Eén van de eerste kopers vertrouwde mij toe dat mijn volgende boek vast nóg beter zou worden. Misschien niet het mooiste compliment, maar wel eentje waar ik op door kan kauwen. Dit is alweer negen jaar geleden, misschien moet ik toch maar weer eens gaan schrijven?”
Tenslotte – heb je nog uitgesproken dromen of ambities voor de nabije toekomst?
“Ik hoop ontzettend dat ik mijn leven lang kan bijdragen aan het bouwen van duurzaam succesvolle werkrelaties en samenwerkingen – in welke vorm dan ook!”
Meer Kees? Lees dan deze zomer zijn e-boek Mutual Sustainability of volg hem via LinkedIn.