Regelmatig krijgen we de vraag: ‘maar, wat doen jullie Vonkers nou eigenlijk?’ En dat snappen we. Om ieder een kijkje in het werkleven van de Vonkers te geven, zal één van de Vonkers zo nu en dan onthullen welke projecten er in zijn of haar werkleven spelen en wat zijn of haar rol daarin is. Deze week: op de werkvloer met Jan Beeker – medeoprichter van Coöperatie Vonkers en zogenaamd verbeteraar van processen en organisaties.    

EVEN VOORSTELLEN! WIE IS JAN EN HOE OMSCHRIJVEN CO-WORKERS JOU?

“Als een jongeman van 56 en een gedreven consultant die steevast gericht is op verbetering. Daarnaast ben ik begaan met mensen en organisaties. Ik opereer graag op onbekend terrein, maak snel een analyse en ga dan aan de slag. Ik denk dat mensen mij zien als een stressbestendige en pragmatische doener die goed kan luisteren en relativeren.”

Wat typeert jouw werkwijze ten opzichte van collega-verbeteraars?  

“Lastige vraag, want ik ken ze natuurlijk niet allemaal. Er zullen er ongetwijfeld een aantal tussen zitten die op een vergelijkbare manier te werk gaan. Laat ik dus maar vertellen wat mijn eigen aanpak typeert: mijn kracht ligt bij het inspireren én ontwikkelen van management en medewerkers om samen ambitieuze doelstellingen te behalen. Klant in het vizier, medewerkers in hun kracht en de focus op het realiseren van gestelde doelen – dat is mijn ideaal. Het veranderproces blijft altijd van de organisatie waarvoor we werken. Ik zet graag de lijnen uit, maar uiteindelijk wordt het tempo steevast bepaald door de organisatie. Het effect wordt immers pas behaald als zij zelf willen én gaan veranderen, daar is eigen initiatief voor nodig.”   

Bij welke organisatie ben je momenteel – als zzp-er – werkzaam en in welke rol? 

“Momenteel ben ik onder andere werkzaam bij de Gemeente Amsterdam als manager van een verbeterprogramma in een groot operationeel organisatieonderdeel. Het is een interessant programma waarbij we met meerdere Vonkers in 7 stadsdelen de basisbeginselen van Lean–denken introduceren en implementeren. Mijn rol hierin is vooral om de condities te creëren waardoor deze organisatie zelfstandig en continu kan verbeteren. Zo geven we volop training aan ‘senior’ management, ben ik betrokken bij het opzetten en automatiseren van de KPI-boom, leiden we interne verandercoaches op en begeleid ik de voortgangsbewaking en rapportage naar de opdrachtgever.”   

Hoe ziet een gemiddelde werkdag van jou bij de gemeente amsterdam eruit?  

“Heel divers! Het is vaak een fijne mix van overleggen, brainstormen en observeren. De meeste tijd besteden we om samen met medewerkers en managers ideeën te bespreken en deze concreet te maken. Ook het observeren van overleggen (bijvoorbeeld de week– en dagstarts) en deze vervolgens evalueren komt regelmatig voor.”   

Wat is je dagelijkse drijfveer of inspiratie? 

“Mijn levensmotto is “I love it when the plan comes together” – een gevleugelde uitspraak uit The A-Team, een tv-serie uit mijn jeugd. Ik kan intens genieten als er ondanks diverse tegenslagen kleine stapjes voorwaarts op diverse terreinen ontstaan. Zo zijn we een tijdlang bezig geweest om een real time KPI-rapportage voor het management te organiseren. Voordat het zo ver is moeten er heel wat zaken georganiseerd worden zoals KPI-definities, resources om het te bouwen én te valideren en natuurlijk de acceptatie bij gebruikers. Het organiseren van al deze zaken samen met betrokkenen is zo’n voorbeeld.”   

Wanneer is volgens jou een project succesvol of zelfs geslaagd?  

“Een project is succesvol als ik mijn kennis en vaardigheden heb kunnen overdragen. Eén van de pijlers van Vonkers is dat wij iets willen achterlaten zodat onze inzet duurzaam is. Als mensen de ruimte krijgen om te experimenteren, wordt er écht geleerd en zullen de veranderingen dan ook duurzaam zijn. Zodra dat proces start, ontstaat er veel energie en worden mooie resultaten behaald – niet alleen voor de organisatie maar zeer zeker ook voor het individu. Het is die specifieke cultuurverandering die een project doet slagen.”   

HEB JE DROMEN OF AMBITIES VOOR JOUW (WERKGERELATEERDE) TOEKOMST?  

“Voor nu is dat het afronden van het huidige programma bij de Gemeente Amsterdam. Daarnaast zou het natuurlijk fantastisch zijn als meerdere organisatieonderdelen binnen deze organisatie onze aanpak zouden overnemen. Persoonlijk zou ik echter wel weer eens een interim-management opdracht willen vervullen. Na 25 jaar manager te zijn geweest bij KPN heb ik de afgelopen jaren vooral advies en consultancy werk gedaan – een absolute bevrijding, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De wens om weer als interimmanager direct verantwoordelijk te zijn voor een afdeling of project begint weer steeds meer op te spelen.”

Wil jij jouw organisatie ook laten vonken? Net zoals de Gemeente Amsterdam. Neem dan contact met ons op!

Scroll naar boven