Regelmatig krijgen we de vraag: ‘maar, wat doen jullie vonkers nou eigenlijk?’ en dat snappen we. Om ieder een kijkje in het werkleven van de vonkers te geven, zal één van de Vonkers zo nu en dan onthullen welke projecten er in zijn of haar werkleven spelen en wat zijn of haar rol daarin is. Deze week: op de werkvloer met Ewout van der Veen  – lid van Coöperatie Vonkers en iemand die houdt van ‘dingen regelen’. 

Even voorstellen! Wie is ewout en hoe omschrijven co-workers jou? 

“Als een gedreven organisator. Iemand die zaken voor elkaar kan krijgen en goed problemen op kan lossen.” 

Wat typeert jouw werkwijze ten opzichte van collega-probleemoplossers?  

“Dat vind ik nog altijd een moeilijke vraag. Want de dingen die je goed kan en waar je plezier in hebt, gaan meestal vanzelf en onbewust. Maar inmiddels weet ik van mezelf dat ik intuïtie koppel aan gestructureerd werken. Daarmee bedoel ik dat ik eigenlijk altijd wel een vaste aanpak hanteer, maar op basis van wat ik tegenkom snel bijstuur of doorschakel. En daardoor snel resultaat weet te behalen. Hoewel ik hou van analyseren en wroeten in data, verlies ik mezelf er niet in. Ik maak complexe dingen graag simpel. En ik heb meestal binnen no-time een plannetje in mijn hoofd. Dat ik op basis van nieuwe informatie overigens net zo gemakkelijk weer aanpas. En heel belangrijk in mijn aanpak: ik ga altijd praten met mensen. Om informatie op te halen, uit te vinden waar de behoefte ligt, maar vooral ook om draagvlak te vinden en mensen die mee willen helpen de klus te klaren.” 

Bij welke organisatie ben je momenteel – als zzp-er – werkzaam en in welke rol?  

“Op dit moment werk ik voor KLM aan een verbeterprogramma rond de inhuur van flexibel personeel. Het programma heeft drie doelstellingen: het waarborgen van levering, goed werkgeverschap en beheersen van kosten. Dat laatste vooral door het optimaliseren van processen. Daarnaast ben ik ook betrokken geweest bij het vertalen van de wet arbeidsmarkt in balans (wab) in praktisch uitvoerbaar beleid. Hierin komt mijn behoefte om complexe dingen simpel te maken heel sterk terug.  Mijn rol in het programma is vooral om structuur aan te brengen, het overzicht te bewaken en te zorgen dat ik de verbindende schakel ben tussen de leveranciers, uitvoerende bedrijfsonderdelen en stafafdelingen. En natuurlijk blijven duwen op de voortgang. De complexiteit zit vooral in de vele spelers en verschillende invalshoeken. Ik vind het superleuk om al die losse eindjes bij elkaar te brengen.” 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag van jou bij KLM eruit?   

“Een fijne afwisseling tussen overleg met collega’s, vergaderingen en tijd om dingen uit te werken. En geregeld een workshop, een brainstorm of een verdiepende sessie. En natuurlijk moet er ook bij tijd en wijle verantwoording afgelegd worden. En dat alles in een inspirerende en zeer bedrijvige omgeving waar altijd wel wat te zien is. Hoe leuk is dat!”    

Wat is je dagelijkse drijfveer of inspiratie?  

“Ik word heel blij van mensen in dezelfde richting te laten bewegen. Zowel van het contact zelf, als het inhoudelijk gesprek dat daarvoor nodig is. Ik heb heel veel plezier in het voeren van vooroverleg, analyseren en structureren van de verzamelde informatie en deze informatie vervolgens zodanig teruggeven aan een groep mensen zodat er beweging ontstaat. Dan ben ik helemaal in mijn element. Een oud collega van mij zei altijd ‘genieën ontdekken problemen, talenten lossen ze op’. Ik voeg daar zelf graag aan toe ‘zonder een plan kun je nergens van afwijken’ – waarmee ik wil zeggen dat je altijd plannen moet maken en een koers bepalen, maar niet moet vergeten om bij te sturen als dat nodig is. Dat is namelijk geen zwakte, maar goed stuurmanschap.” 

Wanneer is volgens jou een project succesvol of zelfs geslaagd?   

“Verandering moet blijvend en duurzaam zijn. Ik ben iemand van de lange adem en laat bij voorkeur pas los als er beweging is en die beweging een bepaalde kritische massa heeft gekregen. Dat heeft vaak wat tijd nodig en vooral cultuurdragers die de zaak in beweging en op koers kunnen blijven houden. Ik zie mezelf daarbij als een soort extra buitenboordmotor die het bootje flink wat vaart kan geven, waarna de bemanning vervolgens zelf verder kan roeien in de beoogde richting”  

Heb je dromen of ambities voor jouw (werkgerelateerde) toekomst?   

“Ik heb zoveel plezier in wat ik nu doe dat ik nog lang op deze manier hoop te kunnen blijven werken. Analyseren, complexe dingen simpel en praktisch uitvoerbaar maken en vooral mensen helpen in beweging te komen en richting te kiezen is iets waarmee ik overal uit de voeten kan. Dus hoe diverser mijn opdrachtgevers hoe beter wat mij betreft, want ik ben best wel nieuwsgierig en kom graag op plekken waar ik nog niet ben geweest. Daarnaast wil ik natuurlijk Coöperatie Vonkers verder helpen uitbouwen. Het is een hele mooie en complementaire groep mensen in een unieke samenwerkingsvorm. Ik ben ervan overtuigd dat we samen nog hele mooie dingen tot stand gaan brengen!”

Scroll naar boven