Regelmatig krijgen we de vraag: ‘maar, wat doen jullie Vonkers nou eigenlijk?’ en dat snappen we. Om ieder een kijkje in het werkleven van de Vonkers te geven, zullen zij zo nu en dan onthullen welke projecten er in zijn of haar werkleven spelen en wat zijn of haar rol daarin is. Deze week zijn dat er zelfs drie: op de werkvloer met Remco Groot en Fernand Bosman – beide leden van Coöperatie Vonkers – én Melanie Broekman. Momenteel zijn zij drieën gezamenlijk werkzaam bij SAA Verzekeringen.  

Even voorstellen! Hoe zouden jullie elkaar omschrijven? 

Remco: “Fernand is een echte popcornmachine – iemand die heel gemakkelijk en snel out of the box denkt en dingen vanuit een andere en creatieve kant benaderd. Je inspireert enorm door het ‘probleem’ altijd vanuit het positieve én vanuit de medewerker te benaderen. Bovendien ben je sociaal en houd je steevast goed contact met wie je samenwerkt en toont daarbij oprechte interesse.” 

Melanie: “Remco is rustig, helder en weet wat hij wil. Ondertussen bewaak je het proces daarbij steevast. Je maakt het bovendien leuk op de werkvloer en je zorgt er ook in deze digitale tijd voor dat het leuk blijft – dat vind ik knap!” 

Dat is leuk, dus ook een collega van SAA Verzekeringen? 

Fernand: “Dat klopt. Melanie is een ontzettend fijn persoon om mee samen te werken – ze is een ware professional en maakt makkelijk contact met de mensen om haar heen. Je hebt binnen de organisatie een enorme gunfactor, maakt het voor ons gemakkelijk om mee samen te werken, je creëert ruimte, je levert volop resultaat en houdt bovendien continu contact met je omgeving. Stoer vind ik jouw nieuwgierigheid en wilskracht. Je durft stappen te zetten op onbekend terrein en gaat met alle collega’s – ongeacht hun functie – op een oprechte manier om.” 

En jullie vormen samen een team bij SAA Verzekeringen? 

Remco: “Ja, wie had dat gedacht. Het voelt echt alsof we met zijn drieën een team zijn. Dat is uniek. Er is geen belemmering, er is geen verschil. Het is een team van drie professionals die het project gestart zijn, volop bijdragen en ook steeds van elkaar willen leren. Dat is behoorlijk uniek want bij andere klanten heb ik dit nog nooit zo mogen ervaren.” 

Wat typeert jullie werkwijze ten opzichte van collega-probleemoplossers? 

Fernand: “Als eerste proberen we vanaf begin af aan de organisatie écht te betrekken door hen mee te nemen in het ‘waarom’ en het daarbij horende stappenplan om ons gezamenlijke doel te bereiken. We presenteren onze ideeën als een verbetering – geen overval. Zo is iedereen continue betrokken bij de stappen die we zetten. Ten tweede proberen we nuchter én pragmatisch te werk te gaan. Geen dikke rapporten, maar oprechte resultaten. Tenslotte proberen we steevast actief te communiceren – iets dat bij de Vonkers sowieso erg hoog in het vaandel staat.” 

Melanie: “De kracht van Vonkers is dat ze het passend maken voor SAA Verzekeringen – alsof de aanpak custom made is. Niet te ingewikkeld en makkelijk om bij aan t haken – een échte match!” 

Jullie zijn momenteel gezamenlijk werkzaam bij SAA Verzekeringen. In welke rol?   

Melanie: “Fernand en Remco zitten in de rol dat ze mij en SAA ondersteunen om de bedrijfsprocessen professioneler én klantgerichter te maken. Echter zie ik jullie als collega’s – we doen het met zijn drieën met ieder zijn eigen expertise. Zo zit Remco meer op de structuur en het proces en richt Fernand zich juist meer op het organiseren, inspireren en de organisatie aangehaakt houden.” 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag van jullie bij SAA Verzekeringen eruit?    

Melanie en Remco: “We beginnen altijd met z’n drieën met een ‘dagstart’ om de dag door te nemen; wat komt eraan en hoe staat ieders pet op dat moment. Echter is er sinds 16 maart flink wat veranderd. We schakelden volop en gingen op afstand met onze teams verder. As we speak hebben we enkel nog virtuele teams, maar die werken ‘gewoon’ door en boeken zelfs voortgang. Alles is nu digitaal en toegankelijk, maar nog steeds halen we het maximale uit een dag. Elke week kijken we terug met enorm wow-gevoel, want wat hebben we veel gedaan! Omdat we vrij resultaatgericht werken was het in het begin wel even wennen, onder meer vanwege de nieuwe tools, maar inmiddels gaat iedereen hier goed in mee. We kunnen gemakkelijk schakelen, anticiperen en zetten snel acties uit. Iedere week sluiten de teams af met een weekrapportage met KPI’s en de voortgang die we samen maken. Die bespreken wij daaropvolgend met de opdrachtgever en stakeholders. Zij zijn blij dat we ze zo goed informeren met de resultaten en geven vervolgens veelal positieve feedback – dat is niet alleen fijn om te horen, maar ook een erkenning voor wat je doet.” 

Remco, wat is jouw dagelijkse drijfveer of inspiratie?   

Remco: “Andere mensen blij maken in hun dagelijkse werkzaamheden, met name de operationele mensen. Ik word intens gelukkig als we problemen voor anderen kunnen oplossen of nieuwe talenten kunnen ontwikkelen of zelfs ontdekken. Ook van elkaar leren, plezier maken en elkaar boeien horen daarbij. Als ik daar een steentje aan kan bijdragen, dan is het voor mij geslaagd. Blijer kan je mij namelijk niet krijgen!” 

En Fernand, wanneer is volgens jou een project succesvol of zelfs geslaagd?    

Fernand: “Succesvol is voor mij heel feitelijk, dus echt: resultaat voor een klant boeken die zich daardoor verder kan ontwikkelen binnen een organisatie. Ik noem het echter veel liever ‘duurzaam succesvol’. Oftewel: dat we er niet voor een tweede keer mee aan de slag hoeven. Dus geen lapmiddel, maar een gezonde organisatie zelfstandig succesvol houden – ook zonder de aanwezigheid van Melanie of externen. Het mooiste compliment is als het een half jaar na ons vertrek nog vele malen beter is geworden. Dan zit de kennis en kunde immers in de organisatie. Geslaagd is het ook als de mensen waarmee we het project deden apetrots zijn, dat maakt mij ook weer trots.” 

En Melanie, wat maakt het voor jou zo leuk om mee te doen aan dit project?  

Melanie: “Het is voor mij een bijzonder leerzame periode. Ik neem alle kennis die Remco en Fernand mij dagelijks geven in me op als een spons. Wat het allemaal extra leuk maakt is dat je écht iets verandert, écht een verschil maakt, beter wordt en bovendien anders gaat denken. Je kijkt vooruit, naar de toekomst, ik leer en ontwikkel mij en dat maakt het waanzinnig leuk. Ik kan elke dag alleen maar denken: deze functie pakken is de beste beslissing die ik had kunnen nemen – en dat voelt geweldig.” 

Tenslotte! Hoe is het om samen als team een opdracht bij zo’n toffe organisatie uit te voeren? 

Allen: “In één woord? Fantastisch!”

Scroll naar boven