“Agile is een hype, begin er niet aan!” Zo begint Jeroen Stoter dit interview. Best bijzonder voor een expert op het gebied van ‘Agile’. Hij legt uit: “een Agile organisatie is fantastisch maar het vraagt heel veel van managers en werknemers. Niemand is tegen de beloften van sneller, beter en goedkoper – maar besef je wel dat het een transformatie is die jaren van transparantie vraagt en daarbij ook veel van je ooit zo vertrouwde mindset. Het is niet zo eenvoudig als het installeren van een nieuwe software op je laptop.”

Afijn! Een inspiratiesessie over Agile organiseren. Wanneer kwam je in aanraking met deze term? 

“Dat was ongeveer drie jaar geleden. Er was veel herkenning van andere methodes die al eerder de revue hadden gepasseerd, maar alles in mij gelooft dat in een zelforganiserende structuur de sleutel zit in customer excellence – en dan maakt het niet uit of die methode ‘Agile’, ‘Lean’ of ‘DevOps’ heet.”   

Waarom ben je zo gepassioneerd over deze opkomende manier van werken? 

“Om het feit dat teams gezamenlijk écht verantwoordelijk zijn. ‘You build it, you run it, you love it’ is daarbij een mooie one-liner.  Teams die een product of proces echt ‘ownen’, ondersteund door een organisatie met management dat gericht is op leideschap – dat is het verbeteren van een organisatie en individuen in plaats van managen op inhoud, command en control. Daarom noem ik dit ‘gekscherend’ ook wel omgekeerd carrière maken: gericht op teams en individu aansturen en minder op de hiërarchie.”   

Je bent Lead Expert Leiderschap bij NS, hoe zet jij Agile organiseren daar op de kaart? 

“Het begint allemaal bij bewustwording. Mensen gaan pas leren en veranderen als ze het gevoel hebben iets te missen. Ik probeer door het leuk te maken en gave dingen te ontwikkelen die behoefte te triggeren of soms zelf te schuren. Uiteindelijk moeten de managers het zelf doen en allemaal hun stapje zetten naar die Agile organisatie. Daar is veel lef en moed voor nodig – daar kan ik ze bij helpen, uitdagen en motiveren. Soms is dat coachen, dan weer faciliteren en andere keren ben ik de mentor of expert. De sleutel is om naast ze te staan, een luisterend oor te bieden en mijn ‘best practises’ met ze te delen. Managers willen ook vooral sparren met collega’s.”   

Hoe ziet volgens jou de ideale organisatie eruit? 

“Die bestaat niet. Voor mij is dat dus een organisatie die de imperfectie omarmt en bereid is te leren. Het is een organisatie waarin meten en verbeteren centraal staat – of dit nu ‘LEAN’, ‘Agile’ of ‘DevOps’ gebeurt. In de praktijk is dit echter ontzettend lastig lastig. Het vraagt om het constant uitdagen van managers en werknemers, maar ook om volledige transparantie van iedereen. Het is een organisatie waar teams gestimuleerd worden om meer eigenaarschap te nemen. Begrijp me niet verkeerd: dat is voor een manager keihard werken om ze daar stapje voor stapje in te begeleiden. Je laat niet zomaar alles dat je deed los, want dan krijg je chaos. Dat zie ik helaas ook weleens.”

Nieuwsgierig geworden en wil je meer te weten komen over deze effectieve manier van organiseren? Meld je dan aan voor onze inspiratiesessie ‘Wat betekent Agile werken voor jou als manager of coach?’ op donderdag 13 februari. Hopelijk zien we je daar!

Scroll naar boven