Ons relatiegeschenk van 2017 (eigen gemaakt) appelsap raakte op, we waren op zoek naar een waardige vervanger. Iets bijzonders met een verhaal en waar je van kunt genieten. Zo ontstond het idee van een eigen biertje. Leuk en dan? We hebben onze groeiende schare Vonker fans uitgenodigd in Leusden bij brouwer. Hier hebben we in een middag met de juiste tools en alle aanwezige creativiteit van meer dan 30 Vonkers het recept, de naam, beeldmerk en het verhaal ontwikkeld.

Hoe? lees hier onze 5 tips voor samen succesvol innoveren. In de opvolgende twee maanden hebben we de handen daadwerkelijk uit de mouwen gestoken en zijn we druk geweest met (proef)brouwen, bottelen, etiketten en verpakken. Alles hebben we zelf gedaan en door klantsignalen ontstaat er ook nog een non alcohol siroop met vergelijkbare smaaksensatie. Ondertussen staat onze voorraadkast vol met “ons vonkel”. Heb jij ook een mooi verhaal over teamsucces? 

TIP 1:  GA ER VOOR EN DOE HET OOK ECHT

Ondernemen en innoveren begint waar anderen ophouden. het is heel eenvoudig om een bijzonder idee met een lach en een high five voorbij te laten gaan. Zo geldt het voor veel ideeën.  Als de relevantie niet direct herkend wordt sneuvelen veel ideeën. Timing en doorzettingsvermogen zijn dan ook essentieel.  Een concreet doel en dan liefst ook nog iets wat ogenschijnlijk onmogelijk lijkt genereert energie en betrokkenheid. Medewerkers willen er graag bij horen, als ze met elkaar het onmogelijke mogelijk gaan maken. Een goed voorbeeld is de moonshot van President John F. Kennedy. Hij wilde naar de maan voordat de Russen zouden gaan en dat is hem nog gelukt ook. Ze hadden geen idee hoe, maar het hebben van dit doel gaf wel richting en energie.   

TIP 2: DOE HET SAMEN

Om binnen een team een innovatie of vernieuwing aan te jagen is het van belang om een mix te hebben van mensen die denken in mogelijkheden en van mensen die denken in problemen. Netwerk met een diverse groep van mensen om van perspectief te veranderen en tot radicaal andere inzichten te komen. Wees niet te bevreesd om ook mensen van buiten je organisatie te vragen om mee te denken. Juist de diversiteit in achtergrond en kennis leveren de mooiste resultaten

TIP 3: WERK GESTRUCTUREERD EN HOU DE VAART ERIN.

Het klinkt tegenstrijdig, maar om de creativiteit van jezelf en je team optimaal te benutten helpen kaders enorm. Deze zorgen ervoor dat men doelgericht en gefocust te werk gaat. Houd de kaders en het proces concreet en geef daarbinnen alle ruimte voor creativiteit. Falen mag, want hoe meer je faalt, des te meer je leert.  Doen is het nieuwe leren. Dus experimenteer, analyseer, evalueer en kies je vervolg stappen op basis van de resultaten. Agile/scrum of lean start up kunnen dit proces goed ondersteunen.  Kijk uit voor lange vergader sessies die in een lage frequentie plaats vinden. Wil je slagen kies dan voor focus en organiseer frequent (dag/weekbasis)  korte overleggen voor afstemming.

TIP 4: ONTWIKKEL SAMEN MET JE KLANTEN

Veel innovaties mislukken simpelweg doordat ze onvoldoende aansluiten op de behoeften van de klant. Vraag aan je klant wat hij/zij van je product vindt en waar zijn/haar behoefte ligt. Betrek je klant zoveel mogelijk: van ideefase tot marktintroductie. Bekijk wat de meeste waarde voor de klant heeft en pas dat toe op de eerste versie van het product dat je oplevert.

TIP 5:  SAMEN PLEZIER EN VIER JE SUCCES

Iedereen komt beter tot zijn recht in een ontspannen setting.  Juist bij innovatie processen is dit erg belangrijk je beweegt je immers vaak op onbekend terrein. Maak er dan ook echt werk van. Medewerkers willen het gevoel hebben dat ze erbij horen en ertoe doen, dat ze deel uit maken van een grotere geheel dus betrek en waardeer ze. Ze zijn immers je belangrijkste asset. Naast een inspirerende omgeving is humor ook erg belangrijk.  Een dag niet gelachen een dag niet geleefd zegt men niet voor niets. Door humor wordt het makkelijker om met uitdagingen om te gaan. Je bent minder snel uit het veld geslagen en durft meer open te staan voor verandering. Vergeet ook vooral niet om jezelf te lachen. Het is heel stimulerend om jezelf niet al te serieus te nemen! Tot slot vier je successen. Ieder mens maakt graag deel uit van een succesvol team.

Wil je meer informatie over onze innovatiereis, of wil je een teamsucces delen neem dan contact op met Fernand Bosman. We komen graag langs om jouw verhaal te horen en te proosten op jouw succes. Ons Vonkel is namelijk gemaakt om te delen.

Scroll naar boven