Tijdens de Week van de Ondernemer wordt Jan Beeker geïnterviewd door MKB Nederland over duurzaam ondernemen. Bekijk het interview bij MKB Nederland of lees het nu hier:

ONDERNEMER, KIJK IN DE SPIEGEL

Je hebt het gevoel dat je je drie slagen in de rondte werkt. Je wilt ergens naartoe met je bedrijf. Een nieuwe markt, verdubbeling van je omzet of betere kwaliteit van goederen of diensten. Alleen lijkt het soms wel dat jij de enige bent die de kar trekt… Hoe komt het dat je medewerkers niet net zo gepassioneerd zijn als jij? Het is toch ook in hun belang?

– Hoe verwoorden ondernemers dat gebrek aan ambitie?

Dan zeggen ze: ‘Mijn medewerkers komen om acht uur binnen en vertrekken om vijf uur.’ Of: ‘Ik moet moeite doen om ze een uur extra te laten werken en om ze mee te laten denken over een bepaald onderwerp.’ Of: ‘Het lijkt of ze hun verstand ’s ochtends in een kastje stoppen om het er ’s avonds weer uit te halen.’

– Maar ligt het probleem in die gevallen dan niet bij de werknemers?

Uiteindelijk komen we heel vaak uit bij de rol die ondernemers zelf in deze problematiek spelen. Als je een specialist bent omdat je ooit bent begonnen met een goed idee, is het maar de vraag of je je hebt gerealiseerd wat je medewerkers nodig hebben om jouw ambities mede vorm te geven. Als jij het altijd beter weet, wat is dan de lol voor een medewerker om het hoofd boven het maaiveld uit te steken?

Vaak bedoelt zo’n ondernemer het goed, hè. Het ís tenslotte zijn bedrijf en het zíjn ook zijn centen – het is eigenlijk wel logisch wat er gebeurt. Maar je kunt je ook goed voorstellen wat voor een uitwerking dat heeft.

– Oké, die ondernemer moet iets veranderen. Maar hoe dan?

Het belangrijkst is om in de spiegel te durven kijken. Wat is je persoonlijke ambitie, waar sta je nu, en lig je op koers om je doelstellingen te realiseren? Hier tijd voor vrij maken is essentieel. Als dat moeilijk lukt in de dagelijkse hectiek, gun jezelf dan eens een strategiedag! Het liefst op een andere locatie dan waar je normaal gesproken bent.

Daag jezelf uit om met een helikopterview te kijken naar waar je nu staat. Hierbij helpt het om jezelf het volgende af te vragen “Stel dat ik niets verander, wat gebeurt er dan over een tijd met mij en mijn bedrijf/afdeling?” Vaak is het antwoord op deze vraag de start voor een actieplan. Door je doelstelling vervolgens heel concreet te maken, kun je er de volgende dag al direct mee aan de slag en blijf je in control.

– Workshop ‘de Vonk’

Om ondernemers en managers te helpen bij de eerste stappen hebben we workshop ‘De Vonk’ ontwikkeld waarbij je in een halve dag scherp krijgt wat jouw uitdaging, ambitie en actieplan is. Dit blijkt iedere keer weer een groot succes. In onze workshops zijn we met maximaal 8 deelnemers waarbij we werken met visualisatie technieken en veel spiegelen.

Ook na afloop van de workshop houden deelnemers elkaar scherp en gemotiveerd. Een aantal bezoekers van de Week van de Ondernemer hebben de workshop gevolgd en zijn een stuk verder dan waar ze waren, maar eigenlijk gunnen we álle ondernemers die workshop wel.

Bekijk onze huidige traingen en events →

Scroll naar boven