De kranten staan er vol van… ongeluk, ongelukkige mensen, bedrog, verdriet, … In onze maatschappij krijgen pessimisten enorm veel aandacht. Je wordt er niet bepaald vrolijk van.
Pessimisme en optimisme is besmettelijk. Het wordt dus hoog tijd dat optimisten meer lawaai maken en aandacht krijgen. Wie doet mee?

Een optimist richt zich op wat er beter kan, een pessimist focust zich op wie hij nu is.

Optimistisch zijn alleen is niet voldoende

Je bent niet of “altijd happy” of “altijd verdrietig”. Iedereen heeft recht op geluk en verdriet en beide gaan samen.   Het leven heeft nu eenmaal zijn ups and down’s. Hoe je er mee omgaat maakt het verschil.

 

Geld

We groeiden op  in een welvaartsmaatschappij met de gouden regel, hoe meer je hebt hoe gelukkiger je bent.  Tot op zeker niveau helpt geld je gelukkiger maken.  Je hebt een dak boven je hoofd, je kan eten, een goeie pc voor je opstartend bedrijfje, je kinderen laten studeren, … en nu en dan een extraatje.  Daarna wordt je er echt niet gelukkiger van.  Geluk is niet te koop, geluk zit in vriendschap, in knuffels, in zonneschijn, …

Vergelijk jezelf nooit met wat een ander heeft want dat is een slechte raadgever voor geluk.  Er zal altijd iemand anders zijn die meer heeft dan jou.  Wees je bewust van preference drift,  je zult nooit genoeg spullen hebben en je put er nooit duurzaam geluk uit.

We evolueren naar mensen die meer tevreden willen zijn.  En misschien gaat dat gepaard met trager, misschien met minder, maar misschien ook met gelukkiger.  Geluk is niet te koop, althans niet voor lang.  Geluk is een ervaring, geen materie.

Vertrouwen in anderen

Vertrouwen geven en ontvangen maakt je gelukkiger en dat doe je niet alleen, maar met andere mensen.  Kwaliteitsvolle vriendschap brengt je zo rechtstreeks dichter bij geluk.  Om kwaliteitsvolle vriendschap te creëren moet je open zijn, jezelf zijn, geven en ontvangen zonder oordeel.

 

Geluk moet je delen

Als geluk een taal krijgt wordt het intenser en echter.  Vele mensen hebben geen woorden voor geluk en/of kunnen emoties niet uiten.  Probeer het, train het.  Geloof me, je wordt er beter in en je wordt er gelukkiger van. Geluk vermenigvuldigt zich wanneer je het met iemand deelt.

 

Angst kan je afleren

Angst is een slechte raadgever  voor geluk.  We zijn niet geboren met angst, je kan het afleren.  Angst is een rechtstreeks gevolg van overtuigingen en die kan je ombouwen, je kan ze vermogend maken.   Je geloofde toch ook ooit dat Zwarte Piet je in de zak zou stoppen.   Is hij dat nog steeds?  Wat geloof je nu?

 

Perfectionisme

Wanneer is iets goed genoeg? Angst niet goed genoeg te zijn zorgt dikwijls tot angst om te falen.  Het gaat niet om wat anderen van je denken.  Het gaat erom hoe je over jezelf denkt. Durf fouten te maken en wordt er beter door.  Groei en bloei.

 

Dream big

Zorg voor eindeloze dromen.  Dromers zijn succesvoller op korte termijn en op lange termijn.
Dromen, verbeelding en hoop zijn de kracht van de mens. Hoopvolle mensen stellen beter doelen. Succesvolle mensen zijn eigenaar van hun droom, focussen zich op hun doel en  zien zo verschillende wegen naar hun geluk. Dromen moet je willen, hoop geeft je wegen.

Als je bewust aan de slag gaat met geluk word je je ervan bewust waar je gelukkig mee bent en vind je waar je nog kan groeien. Geluk is geen zekerheid, het ligt in jezelf, je moet het zelf maken, je bent er zelf verantwoordelijk voor.

Scroll naar boven