We zijn in het afgelopen jaar behoorlijk gegroeid

Een mooie ontwikkeling en meteen een aanleiding om één van onze Vonkers in de spotlight te zetten. Deze maand laten we Sasja Abbenhues aan het woord. Wat drijft haar, hoe is ze bij Vonkers terecht gekomen en wat doet ze nu eigenlijk voor opdrachten?

Wie is Sasja en Welke vier woorden kenmerken jou?

“Ik zou mezelf omschrijven als enthousiast, professioneel, daadkrachtig en empathisch. Ik wil samen met de mensen resultaten behalen en heb een intrinsieke motivatie en interesse in de belevingswereld van de medewerker en de uitdagingen daarin. Om resultaten te boeken heb je ook daadkracht nodig. Samen doen en écht plezier hebben past dus helemaal bij mij.” 

Wat is jouw achtergrond? Op LinkedIn staat ‘Lean Happiness Coach’. Wat betekent dat?

“De opdrachten die ik doe hebben altijd te maken met techniek en mensen. Ik heb ‘Technische Bedrijfskunde’ gestudeerd, daarna ‘Verandermanagement’ en ‘Rendement van Geluk’ aan de Erasmus Universiteit. Zo combineer ik aandacht voor de mens met procesmanagement. Vandaar ook de term ‘Lean Happiness Coach’. Ik kijk eerst samen welke klus geklaard moet worden en zoek daar de geschikte tools bij (uit LEAN filosofie en uit positieve psychologie). Ik heb een lange adem en wil echt een langdurig verschil maken op de werkvloer. Ik ga door tot het (duurzame) resultaat er is!”  

Wat is jouw relatie met Vonkers?

“Ik werkte als ZZP’er en zocht heel erg naar samenwerking, want ik vind alleen werken niet zo leuk. Ik zocht mensen die hetzelfde deden als ik. Zodoende kwam ik in aanraking met Fernand en we bleken dezelfde wensen en visies te hebben. We wilden, samen met Jan en Sander, een geluksfabriek starten, maar dat ging uiteindelijk niet door. Samen zijn we verder gaan zoeken hoe we onze missie konden vormgeven en zijn we doorgegaan als coöperatie; Vonkers. Samen is sowieso veel leuker!” 

Hoe komt echt doen en samen plezier maken terug in jouw opdrachten en werkwijze?

“Ik doe niets alleen en heb vanaf dag één altijd iemand van de organisatie bij me die samen met mij aan de slag gaat. Echt zit in de echtheid van de mensen, de uitdagingen en échte resultaten neer te kunnen zetten. Ik gebruik vaak het CAR model om het werkgeluk te vergroten. Daarmee werk je aan competenties, (ervaren) autonomie en verbinding (met collega’s en missie van het bedrijf). Echt doen en samen plezier maken komt eigenlijk overal terug.” 

Met welke opdracht ben je nu bezig? 

“Een mooie klus voor Webton is kort geleden afgerond. Ze wilden duurzaam inzetbare medewerkers, oftewel: gezonde, gemotiveerde, competente en productieve mensen. Dit werd traject ‘Happy Work Webton’, waarbij ik de transitie naar een nieuwe werkwijze heb begeleid. Op dit moment werk ik voor een Hogeschool, daar begeleid ik medewerkers om elke dag na te denken over hoe hun werk – vanuit studentperspectief – slimmer, beter en anders uit te voeren is. Ik ben begonnen met één academie. Dit was echter zo succesvol dat alle KPI’s omhoog gingen, waardoor we nu de hele Hogeschool mogen doen. Dit doe ik samen met o.a. twee mede Vonkers: Manon Diepenmaat en André Blankenvoort. Dit is een heel gaaf resultaat – de academie doet het nu helemaal zelf en straks de hele Hogeschool!”  

Hoe zorg je zelf voor (werk)geluk in je leven? 

“Omdat ik met lange trajecten bezig ben en me persoonlijk heel betrokken voel, moet ik weleens opletten dat ik mezelf niet verlies in mijn toewijding en enthousiasme. Ik probeer steeds meer tijdens het traject te genieten van de mooie momenten en de resultaten. Ik merk dat, zeker nu ik ook twee kinderen heb, ik thuis gelijk in het hier en nu ben. Dat helpt bij een goede balans en is ook echt genieten. Mijn manier van werken, persoonlijkheid en de achtergrond van de coöperatieve gedachte sluiten heel mooi op elkaar aan. Het mogen (samen)werken aan het creëren van waardevolle organisaties voor mensen brengt mij werkgeluk.”

Wat is de meest waardevolle tip die je ooit hebt gekregen in je werk? 

“De tip die me het meeste bij is gebleven, was bij een consultancybureau. Ik werkte er een dag, sprak geen Frans en moest meteen naar Frankrijk. Ik was samen met mijn projectleider bij de directeur en een beetje onder de indruk van alles. De directeur vroeg hoe lang ik daar al werkte. Ik durfde niet te zeggen dat ik net begonnen was en zei toen dat ik daar al een tijdje werkte. Later zei die projectleider: ”Waarom zeg je niet gewoon dat je gister begonnen bent? Want we hebben je niet voor niets aangenomen. Wees eerlijk over wie je bent of over wat je gedaan hebt.” Dat is blijven hangen. Het is ook goed als je het een keer niet weet – vertrouw op jezelf en je ervaring.” 

Wil je meer weten over Sasja en haar aanpak van opdrachten? Neem gerust contact met haar op!

Scroll naar boven