Duurzame
inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid, wat kun je doen als manager?

Duurzame inzetbaarheid, oftewel, tot op latere leeftijd gezond aan het werk zijn en blijven. Een hot item, want we leven gemiddeld langer en de pensioenleeftijd schuift verder op. Het is dus belangrijk om ook op latere leeftijd gezond en met plezier aan het werk te blijven en daar als leidinggevende op te sturen. Maar hoe kun je hier een goede bijdrage aan leveren? Dit is in de praktijk niet altijd even makkelijk, maar we helpen je graag een handje!

Oprechte en open communicatie

Wat kun je doen om jouw medewerkers gezond te laten doorwerken? Zorg voor een organisatie met mensen die plezier hebben in hun werk! Creëer een cultuur waarin gezondheid en werkgeluk belangrijke pijlers zijn in het beleid, om zo het welzijn van medewerkers te garanderen, nu èn in de toekomst. De basis hiervoor ligt in oprechte en open communicatie. Ga in gesprek. Bijvoorbeeld door het inzetbaarheidsgesprek.

Het inzetbaarheidsgesprek

Een inzetbaarheidsgesprek gaat over kansen, uitdagingen, eisen in het werk en behoeftes van de medewerkers in jouw organisatie. Een gesprek over een optimale inzetbaarheid kan over van alles gaan en kan niet vaak genoeg gevoerd worden. Door open het gesprek aan te gaan, wordt het net zo normaal als even vragen hoe het weekend is geweest. Als de druk er af is, is er ruimte om te komen tot een goede uitwisseling van ideeën en mogelijkheden.

5 verschillende categorieën

De onderwerpen die aan bod komen in een inzetbaarheidsgesprek zijn grofweg te verdelen in de volgende 5 categorieën:

  1. Werk je met plezier?
  2. Zijn je kennis en vaardigheden up-to-date?
  3. Voel je je gezond en energiek?
  4. Hoe staat het met je werk-privé balans?
  5. Hoe zie je jezelf in je werk over 3-5 jaar?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en download gratis onze voorbeeldvragen

Wil je aan de slag met inzetbaarheidsgesprekken? Download dan de vragenlijst met hele concrete voorbeeldvragen die het juiste gesprek op gang helpen. Waarschijnlijk kom je in 1 gesprek niet aan alle vragen toe, dus gebruik ze als inspiratie, wissel af en voer met enige regelmaat een inzetbaarheidsgesprek. Je medewerkers zullen het zeker waarderen. En als leidinggevende is het ook heel waardevol. Je leert van je medewerkers, ziet wat ze nodig hebben en het is goed voor de bedrijfscultuur. Kortom, jouw werk wordt er ook leuker van!

Zin om aan de slag te gaan? Download de vragenlijst en laat ons weten wat je ervan vond!

Voorbeeldvragen inzetbaarheidsgesprek
Jan Beeker

Wil je vrijblijvend bespreken hoe in jouw organisatie duurzame inzetbaarheid de aandacht kan krijgen die het verdient? Neem dan contact op met Jan Beeker via 06 – 53 29 69 01 of stuur een berichtje naar info@vonkers.nl.

Wie gun jij een gratis training?

Bij Vonkers geloven we in geven en krijgen. Daarom geven we de laatste twee plaatsen voor de training “Sales op jouw eigen.wijze” ter waarde van 149 euro excl. btw gratis weg.