28 maart 2019

Hoe wij Rotterdammers helpen naar een soepele re-integratie op de arbeidsmarkt

Wij doen een aantal mooie opdrachten bij drie van de grootste gemeenten in Nederland; Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Onze Vonkers zijn daar met veel enthousiasme aan de slag. Ieder met hun eigen inbreng en eigen aanpak, maar ook met de herkenbare Vonkers touch. Maar wat doen we nou eigenlijk bij die gemeenten en wat is dan die Vonkers touch?

In dit drieluik geven we je een inkijkje in onze wereld door de ogen van onze opdrachtgevers uit Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. In dit deel staat gemeente Rotterdam centraal.

Auteur: Francien Horrevorts

Soepele reïntegratie op de arbeidsmarkt

Gemeente Rotterdam kent 35.000 inwoners met een uitkering. Natuurlijk wil de gemeente deze Rotterdammers wanneer mogelijk weer aan een baan helpen. Maar hoe kun je dit intern bij de gemeente zo organiseren dat iedere medewerker dezelfde instrumenten voor ontwikkeling kan inzetten? En dat de burger een traject krijgt dat het best bij hem of haar past?

Dennis van den Broek, de opdrachtgever vanuit de gemeente, vertelt meer over dit project en de samenwerking met onze Vonker, Sander Bosch.

WAT HOUDT HET PROJECT IN?

De gemeente heeft verschillende mogelijkheden om Rotterdammers te ondersteunen bij het ontwikkelen naar werk. Dit zijn zogenaamde interventies. Hierbij moet je denken aan een sollicitatietraining, coachingstraject, taaltraject, schuldhulpverlening of bijvoorbeeld een ontwikkelingstraject voor werkvaardigheden. De bedoeling is dat we de interventies op maat aanbieden en dat we een zelfde instrumenten ‘ toolkit’ hebben die ons ondersteunt bij het maken van een keuze.

WAT IS HET PROBLEEM?

Op dit moment zijn de verschillende instrumenten niet bij iedereen bekend. Het gevolg is dat onze medewerkers ze vrij willekeurig inzetten. Ze kiezen de interventie met hun eigen kennis en die van de afdeling waar ze werken. Daardoor leunen we als organisatie te veel op de kennis van de individuele medewerker in plaats van op een eigen werkwijze en methodiek.

Sander zorgt voor structuur, de volgende acties, ontwikkeling en opvolging. Hij is daar erg sterk in. Ik ben van de grote lijnen en verbinding dus zo vullen we elkaar heel mooi aan.

- Dennis van den Broek

Wat is het doel van dit project?

We willen een uniforme werkwijze en hetzelfde aanbod aan interventies voor de burger. En een ander doel is het rendement in beeld krijgen, zien wat de interventies opleveren en daar vervolgens op kunnen sturen. Eind 2019 moet er concreet een instrumentenhuis staan, een tool waarin we alle interventies aanbieden en kunnen koppelen aan een specifieke persoon die een uitkering krijgt. De opdracht aan Sander is om structuur aan te brengen in het proces. Hij is daar erg sterk in.

Hoe kwam je bij Vonkers terecht? Wat sprak aan in onze werkwijze?

Ik kende Sander vanuit een eerder project bij de gemeente. Wat me aan hem aansprak, is dat hij concreet kan maken wat er nodig is en structuur aanbrengt. Sander is coördinator en zorgt voor structuur, volgende acties, ontwikkeling en opvolging. Ook maakt hij helder wat we wanneer nodig hebben om te realiseren. Ik ben van de grote lijnen en verbinding dus zo vullen we elkaar heel mooi aan. De kennis van Sander is ruim en dat geeft een mooie voorsprong.

Waar staan jullie nu in het project?

We zijn nu bezig met de overlap van interventies in kaart brengen. De ene medewerker verzorgt zelf een interventie voor een Rotterdammer, de ander koopt dit voor hen in bij een extern bureau. Als we het aanbod aan interventies in kaart hebben en de overlap eruit gehaald is, brengen we alle interventies onder in het instrumentenhuis.

Aantekeningen en brainstormen

Hoe verloopt het project? Welke stappen zijn gezet, methodes gebruikt?

Het project verloopt goed, we liggen op schema. Het is een complex proces, er zijn veel mensen bij betrokken, iedereen werkt hieraan mee naast de eigen dagelijkse functie. Dat is soms zoeken voor ons om de energie hoog te houden. Ik wil zelf natuurlijk altijd sneller gaan, maar dit soort projecten kost tijd. Sander zorgt dat de vaart erin blijft. En door de Plan-Do-Check-Act methode, constant plannen te checken en goed te bevragen waarom we dingen doen, bewaakt hij de scope. Ook kijkt Sander juist naar wat we allemaal al bereikt hebben. Dat is fijn, dan zie je toch wat we alweer voor elkaar gekregen hebben.

Ik wil zelf natuurlijk altijd sneller gaan, maar dit soort projecten kosten tijd. Sander zorgt dat de vaart erin blijft en kijkt ook juist naar wat we allemaal al bereikt hebben.

Hoe verloopt de samenwerking, hoe ervaar je het?

Woorden die in me opkomen bij Sander zijn enthousiast, gedreven en professioneel. Wat ik ook mooi van hem vind, is dat hij duidelijk met werk bezig is, ambitie heeft en ook verbintenis met thuis heeft. Het siert hem hoe hij daarmee omgaat.

Sander Bosch

Benieuwd hoe Sander of één van de andere Vonkers jouw organisatie verder kan helpen? Neem contact op met Sander Bosch via 06 241 76 188 of stuur jouw vraag naar info@vonkers.nl

LEES OOK:

Werken met Vonkers: 7 pluspunten!

Werken met Vonkers: 7 pluspunten! Wat typeert nou toch die Vonkers? Die vraag krijgen we regelmatig. En dat begrijpen we. Dus, wat valt op aan onze werkwijze, filosofie en aanpak? En waarom zijn opdrachtgevers zoals de gemeentes Rotterdam, Utrecht en Amsterdam zo bijzonder enthousiast over onze intensieve samenwerking? We doken er eens in en de

Vonker aan het woord: Kees Verschoor

VONKER AAN HET WOORD: KEES VERSCHOOR De zomer is in full swing! En omdat er niets gaat boven fijn leesvoer in de zomermaanden, geven we dit keer Vonker Kees Verschoor het woord. En dat is zeker niet voor niets. Kees heeft als Vonker naast een ondernemende carrière namelijk het boek Mutual Sustainability geschreven. En heb jij nou

Scroll naar top

Wie gun jij een gratis training?

Bij Vonkers geloven we in geven en krijgen. Daarom geven we de laatste twee plaatsen voor de training “Sales op jouw eigen.wijze” ter waarde van 149 euro excl. btw gratis weg.